Voedingsadvies bij rosacea, hoe pak je dit aan?
Auteur: MSc. S.M. Jordaans (Samantha), Voedingswetenschapper en diëtist.
Werk jij met klanten die last hebben van rosacea en wil jij jouw behandelingen optimaliseren met de juiste voedingsadviezen? Dan ben je er vast al achter dat dit nog niet zo makkelijk is. De afgelopen maanden hebben wij veel professionals gesproken en literatuuronderzoek gedaan. We hebben werkelijk alle studies rondom voeding, suppletie en rosacea gelezen, beoordeeld, gecategoriseerd en doorvertaald naar praktische adviezen. In deze column lichten we er een aantal uit.
Allereerst gaan we even terug naar de basis. Want wat is rosacea, hoe vaak komt het voor en wat wordt er momenteel aan gedaan? Rosacea is een chronische, inflammatoire aandoening in het gezicht en komt vooral voor bij volwassen vrouwen en mannen die tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. De prevalentie van rosacea wordt nu geschat op 5,4 procent van de algemene bevolking. In Groot-Brittannië worden jaarlijks 1,9 vrouwen en 1,3 mannen van de 1000 mensen gediagnostiseerd met rosacea. In Nederland wordt het aantal rosacea patiënten niet geregistreerd.
Kenmerken van rosacea zijn onder andere erytheem, papels en pustels. Deze tekenen zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. In tegenstelling tot acne bevindt rosacea zich alleen op het gezicht. De klachten van rosacea zijn onder andere roodheid, branden, steken, jeuk, flushing, ontstekingen en verdikking van de huid. Er worden vier verschillende subtypen rosacea onderscheden. Het meest voorkomende subtype, subtype 1, is rythemateuze teleangiectatische rosacea, ook wel vasculaire rosacea. Naar deze vorm zijn de meeste onderzoeken gedaan als het gaat om de rol van voeding.
Meer weten over de rol van voeding bij specifieke huidindicaties? In onze opleidingen gaan we daar uitgebreid op in. Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.
Huidige behandelingen
De conventionele behandeling van rosacea bestaat uit diverse therapieën. De ernst van de aandoening, de klachten en het optreden van opvlammingen bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. In alle gevallen kan gekozen worden voor een topische behandeling, medicamenteuze behandeling, of een combinatie van beiden, ook wel combinatietherapie genoemd. Indien er sprake is van forsere klachten wordt in sommige gevallen gekozen voor een combinatie van lokaal metronidazol met een tijdelijke aanvulling van orale doxycycline, tetracycline of minocycline, ofwel antibiotica. In de meest heftige gevallen kan gekozen worden voor tijdelijke toepassing van isotretinoïne, ook bekend als roaccutane.
Antibiotica en de darmen
Er zijn ook mildere en andere behandelmethoden, maar de bovengenoemde behandelingen willen we graag extra uitlichten. Vaak wordt er bij de rol van voeding bij rosacea namelijk ten onrechte alleen gekeken naar voedingsmiddelen die rosacea kunnen triggeren. Het feit is dat bij het inzetten van orale antibiotica niet alleen slechte bacteriën worden gedood, maar ook bijvoorbeeld vitamine B-producerende bacteriën in de darmen. Hierdoor kan er een vitamine B-deficiëntie ontstaan. Bovendien kunnen orale antibiotica de darmflora flink verstoren. De residente ofwel vaste bacteriële bewoners op de huid en in de darmen dragen bij aan de afweer ter bescherming tegen pathogene micro-organismen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door de inzet van antibiotica de residente darmflora nadelig kan worden beïnvloed, zodat de eigen afweer verstoord wordt.
Dus bij gebruik van orale antibiotica lijkt de initiële darmflora te veranderen en daardoor werkt het immuunsysteem mogelijk niet meer zoals daarvoor. Vervolgens kan de disbalans in de darmflora mede, door een verlaging van de afweer, leiden tot overgroei van andere en mogelijk meer ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Deze overgroei wordt ook wel SIBO genoemd, dat staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Diverse studies hebben een associatie gevonden tussen SIBO en rosacea. We weten inmiddels ook dat SIBO gevolgen kan hebben voor de opname van bepaalde vitamines en mineralen uit voeding, met het risico op een verminderde voedingsstatus. Een integrale aanpak met aandacht voor de voedingsstatus lijkt dan ook van cruciaal belang bij rosacea. Het is hierbij raadzaam om te werken binnen een multidisciplinair team.
Gefermenteerde thee versus groene thee
Niet alleen voor het behoud van de voedingsstatus is het van belang om te werken binnen een multidisciplinair team. Er is ook meer kennis en nuance nodig als het gaat om voedingstriggers en het advies om bepaalde voedingsmiddelen te mijden bij rosacea. Gedragsverandering is moeilijk, daar is goede begeleiding voor nodig. Bovendien is het niet altijd nodig om bepaalde voedingsmiddelen volledig te elimineren uit de voeding, maar dient de patiënt goed geïnformeerd te worden over de juiste keuzes voor een voedingsmiddel.
Neem bijvoorbeeld thee. Er is geen blog of artikel dat niet verwijst naar (hete)thee als boosdoener bij rosacea. En ja, er zijn inderdaad aanwijzingen dat thee mogelijk rosacea kan triggeren. Als we de bron van deze blogs en artikelen achterhalen komen we steeds uit op een enquête, onder zo’n 400 mensen met rosacea, die is uitgevoerd door de National Rosacea Society. 30 procent van de respondenten geeft aan dat het drinken van hete thee invloed heeft op de rosaceaklachten. Een verklaring kan zijn dat de hitte bloedvatverwijdend is. En een logisch advies is dan ………..
Verder lezen
Wat zou een logisch advies zijn? Wat zeggen wetenschappelijke onderzoeken hierover? En welke rol speelt voeding? En wat kun jij in jouw salon met deze informatie? Het volledige artikel vindt je in het vak magazine De Beauty Professional. Tip: voor als je geen lid bent van de Beauty Professional, meld je dan zeker aan.
En wil je je echt verdiepen in de rol van voeding bij huidaandoeningen, zoals rosacea? Schrijf je dan direct in voor onze geaccrediteerde en onafhankelijke opleidingen. Bekijk HIER het aanbod
De Beauty Professional
Dit artikel schreven we voor De Beauty Professional. Wil je de rest van dit artikel lezen? Klik dan op deze link. We schrijven maandelijks een artikel voor dit online platform en vier keer per jaar in het fysieke vakblad voor beautyprofessionals. Laat je inspireren met de waarheid over voeding en de huid.
Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. De opleiding ‘Voeding, suppletie en rosacea’ leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Direct aanmelden kan via deze link.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.
Gerelateerde artikelen
Traybake: Een smaakvolle en makkelijke maaltijd op één bakplaat
Een traybake is niet alleen een maaltijd, het is een slimme manier van koken die perfect past bij een gezonde levensstijl en het behouden van een stralende huid. Laten we eens dieper ingaan op wat een traybake precies is en hoe je zelf een perfecte traybake kunt bereiden.
Histamine, voeding en eczeem
Er zijn speculaties over de relatie tussen bepaalde voedingstriggers die de eczeemsymptomen kunnen verergeren. Neem bijvoorbeeld histaminerijke voedingsmiddelen. Wat is histamine nu eigenlijk, waar zit het is en wat zegt de wetenschap over de link tussen histamine, voeding en eczeem?
De 5 belangrijkste vragen voor voedingsadvies bij eczeem.
Tijdens de intake met een eczeempatiënt is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voedingspatroon. Dit kan namelijk in verband staan met de ernst van de symptomen of het patroon waarin eczeem zich manifesteert. Als behandelaar zou je deze 5 vragen moeten stellen aan de patiënt.
Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?
In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Fabels en feiten over voeding en de huid
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Is melk goed voor elk? Hoe zit het met acne?
Zuivelfabrikanten suggereren dat melk ‘de basis is waar ons lichaam op draait’, maar is melk wel goed voor elk? Wat is de relatie tussen zuivel en acne? Dit artikel is gebaseerd op een observationele studie waarin wordt gekeken naar de zuivelinname bij vrouwen met acne vulgaris.
Zorg goed voor je immuunsysteem, suppleer vitamine D!
De zomer staat om de hoek, de zon begint weer te schijnen. De zon is verantwoordelijk voor aanmaak van vitamine D en is dus goed voor je lichaam. Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt de afweer en speelt onder andere een rol in het celdelingsproces. In dit artikel vertellen we je meer.
Voeding en functies in de huidgezondheid
Om de rol van voeding- en suppletie bij specifieke huidaandoeningen te begrijpen is het van belang om verschillende functies van micro- en macronutriënten in de huid te kennen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante functies van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen de huidgezondheid.