Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?
Auteur: MSc. S.M. Jordaans (Samantha), Voedingswetenschapper en diëtist.
Vermoedelijk iets als: ‘Vermijd varkensvlees, zuivel en chocolade’. Een veelgehoord advies, maar hoe praktisch en volwaardig is dit? Grote kans dat jouw klant hier nog vraagtekens bij heeft. In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Bovengenoemde voedingsmiddelen worden vaak beschouwd als componenten die acne kunnen verergeren. Zo wordt het westerse voedingspatroon, met veel suiker, geraffineerde granen, eiwitten en vet, in verband gebracht met acne. Berichten over een mogelijke samenhang zijn echter veelal gebaseerd op individuele gevallen, maar ook op epidemiologische studies die aantonen dat populaties die weinig vlees, granen en zuivel nuttigen geen last hebben van acne.
Wat zegt de wetenschap nu eigenlijk?
Onderzoekers suggereren dat het verband tussen voeding en acne onder andere te maken zou hebben met de glycemische lading. Voeding met een hoge lading (bv. suikerrijke voeding) zorgt voor snel stijgende insulinespiegels. Dit kan indirect de synthese van het hormoon DHT (dihydrotestosteron) stimuleren, dat verhoogd is bij pubers met acne.
In de praktijk is ook veel belangstelling voor zuivel en acne. Hoewel gedegen oorzaak-gevolg studies ontbreken, zijn er wel aanwijzingen dat dit mogelijk komt door de aanwezigheid van hormonen en wei-eiwit in (vooral magere) zuivel. Tevens is melkconsumptie geassocieerd met hogere IGF-I waarden. IGF-I is een insuline achtige stof. Als deze verhoogd is kan de proliferatie van keratinocyten toenemen. Iets wat je juist niet wilt zien bij mensen met acne.
Meer weten over de rol van voeding bij acne? Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.
Praktisch en volwaardig voedingsadviezen
Met deze kennis lijkt het een logisch advies om zuivel te beperken. Maar vraag jezelf dan eerst af of dit advies wel echt gezond is. Want als jij jouw klant adviseert zuivel te beperken, hoe zorg je er dan voor dat jouw klant er een volwaardig voedingspatroon op nahoudt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Geef jouw klant een lijstje mee met alternatieven die verrijkt zijn met onder andere calcium, riboflavine en vitamine B12. Zo maak je de klant niet alleen blij en gemotiveerd met een zeer praktisch advies, je denkt ook aan de algemene gezondheid van de klant.
Een visoliecapsule is niet voldoende
Wat we ook vaak zien in de praktijk is dat er heel gemakkelijk voedingssupplementen worden ingezet bij acne. Bijvoorbeeld de zogenaamde ‘meest zuivere’ omega-3-visolie capsules, met een flink prijskaartje. Echter, of de ernst van acne hier nu van afneemt, dat is nooit hard bewezen. Bovendien zullen omega-3-visolie capsules in een pot snel oxideren, wat de (huid)gezondheid niet te goede zal komen. Sterker nog, niet de omega-3-inname, maar een te hoge omega-3-omega-6-ratio in de voeding speelt een mogelijke rol bij inflammatoire acne. Met een supplement, met slechts één of twee gram visolie ga je die ratio niet …
De Beauty Professional
Dit artikel schreven we voor De Beauty Professional. Wil je de rest van dit artikel lezen? Klik dan op deze link. We schrijven maandelijks een artikel voor dit online platform voor beautyprofessionals. Laat je inspireren met de waarheid over voeding en acne.
Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. De opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Aanmelden kan via
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.
Gerelateerde artikelen
Traybake: Een smaakvolle en makkelijke maaltijd op één bakplaat
Een traybake is niet alleen een maaltijd, het is een slimme manier van koken die perfect past bij een gezonde levensstijl en het behouden van een stralende huid. Laten we eens dieper ingaan op wat een traybake precies is en hoe je zelf een perfecte traybake kunt bereiden.
Histamine, voeding en eczeem
Er zijn speculaties over de relatie tussen bepaalde voedingstriggers die de eczeemsymptomen kunnen verergeren. Neem bijvoorbeeld histaminerijke voedingsmiddelen. Wat is histamine nu eigenlijk, waar zit het is en wat zegt de wetenschap over de link tussen histamine, voeding en eczeem?
De 5 belangrijkste vragen voor voedingsadvies bij eczeem.
Tijdens de intake met een eczeempatiënt is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voedingspatroon. Dit kan namelijk in verband staan met de ernst van de symptomen of het patroon waarin eczeem zich manifesteert. Als behandelaar zou je deze 5 vragen moeten stellen aan de patiënt.
Fabels en feiten over voeding en de huid
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Is melk goed voor elk? Hoe zit het met acne?
Zuivelfabrikanten suggereren dat melk ‘de basis is waar ons lichaam op draait’, maar is melk wel goed voor elk? Wat is de relatie tussen zuivel en acne? Dit artikel is gebaseerd op een observationele studie waarin wordt gekeken naar de zuivelinname bij vrouwen met acne vulgaris.
Zorg goed voor je immuunsysteem, suppleer vitamine D!
De zomer staat om de hoek, de zon begint weer te schijnen. De zon is verantwoordelijk voor aanmaak van vitamine D en is dus goed voor je lichaam. Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt de afweer en speelt onder andere een rol in het celdelingsproces. In dit artikel vertellen we je meer.
Voeding en functies in de huidgezondheid
Om de rol van voeding- en suppletie bij specifieke huidaandoeningen te begrijpen is het van belang om verschillende functies van micro- en macronutriënten in de huid te kennen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante functies van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen de huidgezondheid.